• Helena Van Geystelen

Be a lady they said!

Bijgewerkt: 20 apr 2020

Boodschap van feminisme gaat viraal & ik doe een vreugdedansje bij het aanschouwen!


Afgelopen week werd mijn social media overspoeld met één bewust filmpje. Het filmpje waarin actrice Cynthia Nixon (bekend van 'sex and the city) de onrealistische verwachtingen van vrouwen in vraag stelt. De innerlijke godin in mij deed meteen een vreugdedansje. Dat een filmpje als dit viraal gaat, kan ik alleen maar toejuichen. En om de molen draaiende te houden, kan ik natuurlijk niet anders dan het ook hier even te delen. ;-)
Feminisme? Dat is toch al lang voorbij gestreefd?


Een van de redenen waarom ik, als vrouw zijnde, maar al te graag op de feministische kar spring, is het feit dat zogezegde gelijkheid nog steeds geen absolute waarheid is.

Terwijl ik opgroeide werd ik me er steeds meer van bewust dat de volstrekte gelijkwaardigheid iets was dat zich enkel in onze hoofden afspeelt. In westerse landen heeft nog steeds één vrouw op vijf te maken met een bepaalde vorm van seksueel geweld. Hoe vaak worden we niet vulgair nagefloten of "per ongeluk" aangeraakt tijdens uitgaansgelegenheden. Kiezen voor een carrière in plaats van een gezin? "Sorry, not done!"

De kloof tussen het verspreidde ideaalbeeld en de praktijk is nog steeds mijlenver zoek. En dan hebben we het enkel over Westerse culturen. Gelijkwaardigheid, ongeacht geslacht, geaardheid of etnische achtergrond zou een basisrecht moeten zijn voor ieder persoon.


Vrouwen als Cynthia Nixon stellen hun ten dienste van dit feminisme & ik kan het alleen maar toejuichen. In de hoop dat mijn toekomstige dochter nooit enige ongelijkheid hoeft te ervaren, hou ik deze discussie, met veel plezier en vol vertrouwen, nog even in beweging.
44 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven

©2019 door Helena Van Geystelen.