• Helena Van Geystelen

Deurportretten als virtuele warmte

Al meer dan een maand blijven we met z'n allen veilig in 'ons kot'. Dat zet heel wat mensen aan tot tal van creatieve acties & initiatieven. Witte vlaggen wapperen nog steeds, knuffelberen aan de ramen kleuren het straatbeeld, mondmaskers rollen massaal onder onze naaimachines uit. De crisis zorgt voor een vloedgolf aan solidariteit. Ook Femke Vercauteren (19) draagt graag haar steentje bij.


De oproep van Femke liet ook mij niet koud. Op de lokale facebook pagina van de stad Sint-Niklaas deed ze een hartverwarmende oproep. Sindskort trekt ze de straten van onze stad door om deurportretten vast te leggen. Als fotografe neemt ze foto's van gezinnen die in hun kot blijven, aan de voordeur.. Zo deelt ze de steun en liefde van haar stadsgenoten via social media. De oproep van Femke was zo bijzonder en hartverwamend dat ik haar verhaal graag deel.Vanwaar het idee?


Femke: "Het idee haalde ik uit de krant. Ik zag het verhaal van een fotograaf die hiermee starte in zijn gemeente. Ik wou dit concept graag uitbreiden naar eigen stad. Op die manier hebben mensen toch iets positief in handen na de crisis."


Hoe reageren de mensen?


Femke: "De reacties zijn ontzettend positief. Mensen delen mijn oproep in de groepschat van hun straat , zo komen ze 'buiten' in eigen buurt. Zo ging ik gisteren nog langs in een straat waar iedereen op de hoogte was dankzij deze groepschat."


Wat met de maatregelen?


Femke: "Mensen contacteren me op voorhand indien ze interesse hebben. Ze zijn op de hoogte van de dagen en uren wanneer ik hun straat portretteer. Ik bel aan en doe meteen een stap naar achteren, zo respecteer ik de 'social distance'. Ik neem de foto en vertel de mensen dat ze hem via mijn facebookpagina kunnen terugvinden. Oh ja, ik verplaats me ook per fiets ;-)"Waarom mensen moeten deelnemen?


Femke: "Moeten is een groot woord natuurlijk. Deelname is uiteraard vrijwillig en helemaal gratis. Maar, het is leuk als aandenken aan deze zware tijden. Wat ook wel leuk is aan dit project: de mensen leren andere mensen kennen in hun straat. Vaak zie ik nu op facebook dingen verschijnen dat mensen elkaar een berichtje sturen als "oh, oud-collega" of "hey buurman". Het is een virtuele warmte als het ware."Wie de deurportretten van Femke wil bewonderen, kan alvast terecht op haar facebook pagina FEMKE VERCAUTEREN PHOTOGRAPHY.
Ondertussen wachten we hier vol ongeduld tot ze ook onze straat 'corona-gewijs' in beeld brengt.207 keer bekeken0 reacties

©2019 door Helena Van Geystelen.