• Helena Van Geystelen

Internationale vrouwendag: "want vrouwen weten waarom!"

Bijgewerkt: 20 apr 2020


Een eis naar 'brood & rozen'!

Het is acht maart, de dag waarop we onszelf als vrouw even in de kijker mogen plaatsen. Niet omdat we onszelf superieur vinden, maar omdat we streven naar gelijke kansen en rechten. Omdat we streven naar 'mens zijn', 'onszelf zijn' en meer zijn dan de moeder, huisvrouw of voortplantingsmachine. Onderstaande drie vrouwen krijgen van mij alvast een bloemlezing voor hun inzet en strijdvaardigheid.Malala Yousafzai: De hoop van een nieuwe generatie.


Vrouwen- en kinderrechten, verdedigd op leven en dood door een meisje van amper 15 jaar. Kunnen wij, als vrouw, een beter voorbeeld bedenken? De nobelprijs voor de vrede mag ze dan al in haar bezit hebben, een bloemlezing en wereldwijde staande ovatie kan er zeker en vast nog bij.G.D. Anderson: Strijden tot bloedens toe!


De Australische schrijfster en activiste, G.D. Anderson onthaal ik met veel plezier en tromgeroffel als strijdster van vrouwelijke emancipatie. Ondanks haar persoonlijke strijd tegen een chronische ziekte, stort ze zich vol overgave op haar 'Cova Project'. Wat voor ons, westerse vrouwen, zo vanzelfsprekend lijkt is lang niet overal ter wereld een evidentie. Vrouwen in Zuid-Afrika raken de pedalen kwijt door iets simpel als een 'menstruatiecyclus'. Het Cova project wil een uitweg bieden voor deze vrouwen en jonge meisjes. De verspreiding van 'menstrual cups' met de nodige voorlichting en educatie geeft vrouwen over de hele wereld meer zelfvertrouwen en kennis over zichzelf. Bloemlezing nummer twee gaat zonder enige twijfel naar dit fantastische project.

Oprah Winfrey: Als taboe's niet langer bestaan!


Oprah is zowat HET voorbeeld van strijden voor gelijkheid, ze hoeft dan ook geen introductie. Haar talkshow gaat geen enkel onderwerp uit de weg. Maar ook daarnaast zet ze zich belangenloos in voor gelijkheid. Haar 'Oprah Winfrey Foundation' biedt met hart en ziel raad en financiële steun aan vrouwen en families in nood. Met haar 'Oprah Winfrey Leadership academy' geeft ze jonge meisjes uit achtergestelde Zuid-Afrikaanse wijken de kans tot onderwijs. Aan liefdadigheidswerk geen gebrek. Dankzij haar onvoorwaardelijke inzet is Oprah een voorbeeld en inspiratie voor tal van (zwarte) vrouwen over de hele wereld.


Gelukkig is het lijstje met inspirerende vrouwen eindeloos. Voor iedere vrouw die strijdt voor een genderneutrale en vrouwvriendelijke wereld alvast 'brood & rozen' en een eeuwige dankbaarheid.


37 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2019 door Helena Van Geystelen.